Trending

Ako sa starať o pleť s rozšírenými žilkami

Ako sa starať o pleť s rozšírenými žilkami
Trápia vás rozšírené žilky, rosacea? Rady dermatologičky, ako sa o citlivú pleť so žilkami starať.
(prevzato a volne prelozeno zo stránok nášho veľkoobchodného partnera, spoločnosti Nobilis Tilia)

Ako sa starať o pleť s rozšírenými žilkami?

Trápia vás viditeľné, červené až fialové žilky? Za ich vznikom stojí hneď niekoľko faktorov. Väčšinou sa objavujú na tvári v oblasti nosa, ale aj na chrbte či končatinách. Viete, že vplyv na vznik rozšírených žiliek môže mať aj počasie?

"Viditeľné žilky sú prvým náznakom kožného ochorenia zvaného rosacea. Je silne geneticky podmienené a nevyliečiteľné, avšak to neznamená, že sa jeho prejavy nedajú potláčať” vysvetľuje dermatologička MUDr. Alena Reichertová. Za vznikom a rozvojom rosacei stojí viacero faktorov. Najväčšiu úlohu zohráva dedičnosť, a to až v 80 % prípadov. K ďalším rizikám patrí napríklad užívanie hormonálnej antikoncepcie, nadváha, tehotenstvo, nedostatok pohybu a celkovo nezdravý životný štýl. Veľkú úlohu môže hrať aj počasie – extrémne výkyvy teplôt, silný vietor či prechod z vykurovaných priestorov do chladu a mrazu.

Problém rozšírených žiliek sa týka povrchového žilového systému. Úlohou žíl je odvádzať neokysličenú krv späť k srdcu a podieľať sa tak spolu s tepnami na cirkulácii krvi v celom krvnom riečisku. V žilách putuje krv pomalšie ako v tepnách a teda aj pod nižším tlakom, takže ich steny sú tenšie, obsahujú menej svalových a elastických vlákien. Problém nastáva vo chvíli, keď pri žile dôjde k zvýšeniu priepustnosti alebo dokonca jej prasknutiu. V takto postihnutom mieste dôjde k vyliatiu krvi do podkožných vrstiev ak sčervenaniu. Môže dôjsť k takému rozšíreniu, že presvitá aj do najvrchnejšej vrstvy pokožky a vznikajú typické “ červené žilky".

Čo robiť, keď sa objaví prvé začervenanie?

Pri počiatočných prejavoch rosacei, teda v štádiu kuperózy, je vhodné sa pravidelne zverovať do starostlivosti kozmetičky. Tá pleť odborne ošetrí a odporučí postup na domáce ošetrenie, prípadne odporučí aj návštevu dermatológa.
Spolupráca kozmetičky s kožným lekárom je obojstranne nevyhnutná. Zaružovení možno úspešne zmierniť vhodnými kozmetickými prípravkami so sťahujúcim účinkom na žilky. Kozmetické ošetrenie v tomto prípade má za účel znížiť prekrvenie pokožky a zmierniť začervenanie. Dlhodobá starostlivosť z kozmetičky je tiež odporúčaná po úspešnom , pri ktorých liečbe je nutné zveriť sa do rúk dermatológa.

Niekoľko tipov pre spokojnú pleť

K pleti postihnutej kuperózou je potreba pristuovať ako k pleti veľmi citlivé. Chráňte sa pred slnečným žiarením, ale aj pred mrazom kvalitnými prípravkami, najlepšie olejovými. Vyvarujte sa výrobkov s vysokým obsahom liehu, prekrvujúcich masiek, intenzívnej kozmetické masáže, hrubých peelingov a silne parfémovaných prostriedkov.
Na čistenie pleti sú vhodné Hydrofilný olej neutrálny či Hydrofilný olej levanduľový, Pleťová voda levanduľová alebo Kvetová voda levanduľová, ktoré sa s úspechom používajú pre citlivú, precitlivenú a tiež pre pleť so sklonom k ​​rozšíreným žilkám a červenaniu.
Významnú úlohu v úspešnom zvládnutí výskytu červených žiliek zohráva aj strava. Mala by byť bohatšia na vitamín C, ktorého výborným zdrojom je napríklad rakytník. Vhodná je aj pohánka pre jej vysoký obsah rutínu. Zaradiť do jedálnych lístkov môžete aj doplnky stravy na posilnenie cievnych stien ako napríklad Jinanovú tinktúru alebo bylinné čaje.

Rad Starostlivosti pri rozšírených žilkách bol navrhnutý špeciálne pre pleť s červenými žilkami. Je šetrný k veľmi citlivej a jemnej pleti, napriek tomu so silnými účinkami.

Krém na rozšírené žilky je ľahkou prírodnou mikroemulziou, ktorá podporuje prirodzenú mikroflóru pokožky, jej správne pH a zlepšuje prenikanie účinných látok do pokožky. Navyše zmierňuje začervenanie, upokojuje, prečisťuje a dodáva pleti svieži vzhľad. Navyše kombinácia bylinných extraktov zvyšuje pevnosť a pružnosť cievnych stien, urýchľuje vstrebávanie opuchov pleti a obmedzuje rast nových kapilár.

Alternatívou v dennej starostlivosti je tvárový olej, ktorý slúži ako ideálna ochrana citlivej pleti najmä v mrazivom počasí, ale aj ako nočné aktívne sérum. Hlavnými účinnými látkami sú komonice lekárska, ktorá pôsobí protizápalovo a zmes BIO rastlinných olejov, ktoré pleť regenerujú a vyživujú.

Aspoň raz týždenne je vhodné použiť tvárovú masku s unikátnou textúrou kvapalných kryštálov, ktoré lepšie uvoľňujú aktívne látky do pokožky. Maska je jemná k pokožke a súčasne pri pravidelnom používaní zvláčňuje pleť vďaka vysoko účinnému BIO kakaovému a bambuckému maslu. Obsiahnutý olej z pšeničných klíčkov s vysokým obsahom vitamínu E a koenzýmu Q10 pleť vyživuje a znižuje jej dráždivosť.

Výrobca, Nobilis Tilia v roku 2019 vypustil z pomenovania produktov na pleť s rozšírenými žilkami slovo Arteris.
Pretože naši zákazníci sú na pomenovanie Arteris zvyknutí, ponechávame slovo „Arteris“ v názve aj keď na etiketách už ho nenájdete.

Okomentovat

Novější Starší