Trending

Libavka poléhavá: Tradiční léčivá bylina, kterou bychom neměli zakazovat




Jako bylinkář, který zkoumá a využívá léčivé rostliny, musím se postavit proti nedávnému zákazu éterického oleje z libavky poléhavé (Gaultheria procumbens) v Evropské unii. Libavka, známá také jako wintergreen, má dlouhou historii užívání v tradiční medicíně a její zdravotní přínosy jsou ověřené staletími.

Historie a tradiční užití

Libavka poléhavá byla po staletí používána původními obyvateli Severní Ameriky pro její vynikající léčivé vlastnosti. Tradičně se z ní připravovaly čaje a masti pro úlevu od bolesti, zánětů a revmatických potíží. Éterický olej z libavky byl oblíbený díky svým analgetickým a protizánětlivým účinkům a stal se součástí mnoha domácích lékárniček​ 

Zdravotní přínosy libavky

Methylsalicylát, hlavní účinná látka v libavkovém oleji, je známý svými silnými analgetickými vlastnostmi. Je to přírodní protizánětlivý prostředek, který může pomoci při bolestech svalů a kloubů, zánětech a dalších zdravotních obtížích. Jeho účinky jsou podobné aspirinu, což je jedním z důvodů jeho oblíbenosti v tradiční medicíně.

Dalším důležitým aspektem je jeho schopnost zlepšovat krevní oběh a uvolňovat svalové napětí, což může být velmi prospěšné pro sportovce a osoby trpící chronickými bolestmi​ 

Bezpečnostní otázky a regulace

Zákaz éterického oleje z libavky v EU je podle mého názoru příliš přehnaný. Každá látka, i ta přírodní, může být nebezpečná, pokud je použita nesprávně nebo v nadměrném množství. Namísto zákazu bychom se měli zaměřit na vzdělávání spotřebitelů o správném použití a dávkování.

Existuje mnoho bylin a přírodních produktů, které mohou být při nesprávném použití škodlivé, ale to neznamená, že bychom je měli zcela zakázat. Je důležité respektovat tradiční znalosti a zkušenosti, které nám ukazují, jak tyto byliny bezpečně a efektivně využívat​ 

Výzva k přehodnocení zákazu

Namísto zákazu libavkového oleje bychom měli podporovat jeho bezpečné a informované užívání. Vědecké studie by měly pokračovat v zkoumání jeho účinků a potenciálních rizik, ale zároveň bychom neměli zapomínat na historické a tradiční znalosti, které potvrzují jeho zdravotní přínosy.

Věřím, že s náležitou informovaností a respektem k tradičním metodám můžeme najít způsob, jak bezpečně integrovat libavkový olej do moderní medicíny a každodenního života, aniž bychom museli zcela ztratit jeho hodnotu a přínosy.

Závěr

Libavka poléhavá je důležitou součástí našeho bylinného dědictví a její zdravotní přínosy jsou dobře zdokumentované a ověřené staletími. Měli bychom se zaměřit na informování a vzdělávání o bezpečném používání této byliny místo jejího úplného zákazu. Příroda nám poskytuje mnoho cenných darů a libavka je jedním z nich.
V zemích mimo EU se éterický olej z libavky normálně prodává. Prodává se např v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. A to rozhodně nejsou státy , které by nedbaly na zdraví svých občanů.

Dodatek

Kde koupit éterický olej z libavky?

Je možné, že někteří prodejci v České republice nejsou plně obeznámeni s aktuálními nařízeními EU nebo je záměrně ignorují.
Nařízení EU jsou právně závazná a platí pro všechny členské státy, včetně České republiky. Pokud prodejci tato nařízení nedodržují, vystavují se riziku právních sankcí. 

Vzniká tak paradox, že je možné legálně do ČR libavkový olej dovézt např. z Anglie, ale není ho možné nabízet v obchodech.
Libavkový éterický olej najdete třeba zde:
https://bit.ly/4dxhj4x
ale jen, když se prokliknete odkazem z tohoto článku.
V e-shopu jinak k nalezení není.



Okomentovat

Novější Starší